Корзина
75 отзывов
380502702422
+380500119943
+380671923201
УкраинаКировоградская областьКропивницкийм. Кіровоград пр-т Перемоги 18 оф 11
Інтернет-магазин засобів захисту рослин, посівного матеріалу та мікроелементів
Корзина

Парша горбкувата

Парша горбкувата

Біологія

 

Захворювання широко поширене в північних і північно-західних районах країни. Є відомості про періодичне виявленні хвороби в центральному Нечорнозем'я.

 

Патоген відноситься до недосконалим грибам. На міцелії утворюються численні конідієносци з конідіями, що розташовуються ланцюжками. Конідії одноклітинні, овальної або циліндричної форми, що легко відділяються, розміром 6-8 × 1,5-2 мкм.

 

Гриб краще росте при температурі 12-16 ° С, при 25 ° С його зростання і розвиток припиняються. Нижній температурний поріг -1,5-3,0 ° С. Зараження бульб відбувається в поле через чечевички, очі, механічні пошкодження шкірки. Хвороба проявляється сильніше на дерново-підзолистих, піщаних і слабкіше на торф'яно-болотних грунтах. 

Першопричиною захворювання є порушення температурного режиму в період зберігання (менше 1 ° С) і забруднення повітря вуглекислотою, сірчистим газом, формаліном і т.д.

 

Найчастіше інфікування відбувається під час ранньої збирання картоплі, тоді найбільшою мірою заражаються недостиглі бульби, на поверхні яких до кінця періоду зберігання формуються пустули.

 

Шкідливість

 

Шкідливість бугорчатой ​​парші велика. Хвороба проявляється через 3-4 місяці з початку зберігання. При використанні на насіннєві цілі хворих бульб треба враховувати, що їх схожість знижується на 30-44% через загибель вічок. При проростанні частина паростків вражена цим грибом.

Інфекція зберігається на хворих бульбах і в грунті.

 

Симптоми

 

Симптоми з'являються після закладки картоплі на зберігання і посилюються до весни. На бульбах утворюються темні горбки діаметром 1-4 мм, які перетворюються в подальшому в закриті пустули, краї яких втиснули, а центральна частина опукла. Через цю особливість захворювання нерідко називають віспою. Горбки розташовані поодиноко або зливаються. Симптоми цього захворювання нагадують звичайну парші в початковій стадії. Пустули при змочуванні стають темно-коричневими, а всередині - сіро-фіолетовими.

 

Агротехнічні методи

 

Дотримання сівозміни знижує інфекційний фон. Бульби просушують перед закладкою на зберігання. У сховище підтримують температуру повітря на рівні 1-3 ° С. Постійне вентилювання сховища необхідно для зниження відносної вологості повітря.

 

Хімічні засоби

 

За 2-15 діб до посадки насіннєві бульби обприскують фунгіцидами на основі Тірам. Перед закладанням на зберігання насіннєвого бульби необхідно обприскувати фунгіцидом  МАКСИМ, КС  (від 0,2 л / т в ЛПГ та в товарних господарствах), витрата робочого розчину - 2 л / т.

Предыдущие статьи